frame studio introduces a ‘floating glass box’ within a renovated residence in spain

2 weeks ago 8

 concrete residence ‘Bodega Vespucci’ features elevated spaces

Situated in Puerto de Santa María, Spain, ‘The Bodega Vespucci’ by Frame studio is a renovated project of an old wine cellar to create a contemporary residence shaped by a concrete structure and minimalist elements. Within the structure, the architects distinctively create an elevated ‘glass box’ volume located in the center of the interior space that is held against concrete columns, and supported by a steel structure. 

The architects at Frame studio intricately designed the bodega to be connected to an outdoor patio that acts as a big skylight, despite being located on the ground floor. The residence has three rooms, each one with its own bathroom. Two bedrooms are make up the ‘floating’ space and are linked to a rear corridor invisible from the main space. The entryway of the glass space is accessed via a concrete staircase, which consists of rectangular blocks that are cantilevered against the side walls, accentuating the apartment’s minimalist aesthetic.

bodega vespucci loft 1
‘glass box’ volume located in the center of the interior space

all images courtesy of Frame Studio

double-height expands reinforces the feeling of floating

To intensify the feeling of hanging from the glass box, the architects at Frame Studio increased the height of the interior space with a double-height of 5m, 16.4 ft. The ground floor contains an open kitchen that is located below the glass volume, as well as a living room with a direct access to the outside patio. Additionally, the residence is reinforced with a HVAC system to allow for continuous air renewal. Each new intervention within the bodega are permanent but give the impression of being floating. This element gives the apartment a feeling of lightness reinforced by the glass materiality, which contrasts with the massive and industrial aspect of the concrete.

bodega vespucci loft 2
front view of the interior space of the bodega vespucci featuring the floating ‘glass box’ and open kitchen space

bodega vespucci loft 3
reinforced ‘floating’ glass structure

bodega vespucci loft 4
minimal wooden dining table located under the glass box

bodega vespucci loft 5
double hight interior supported by concrete columns

bodega vespucci loft 6
minimal furniture highlights the raw materiality of the residence

bodega vespucci loft 7
outdoor patio with floor-to-ceiling glass windows overflows the apartment with natural light

bodega vespucci loft 8
discrete concrete steps lead to the glass box entrance

bodega vespucci loft 9
breathable area between the kitchen and the living space

bodega vespucci loft 10
concrete columns support the structure of the apartment and carry the glass intervention

bodega vespucci loft 11

project info:

name: Bodega Vespucci
designer: Jose Maria De La Cuadra – Frame Studio

location: Cadiz, Spain

designboom has received this project from our ‘DIY submissions’ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: zaha mango | designboom

Read Entire Article